sábado, 3 de abril de 1999

El bosc de Can Ginebreda

IMPRESIONS DE LA VISITA
AL BOSC DE CAN GINEBRESA.

Un grup d´amics i amigues vam sortir de cap de setmana a les rodalies de Banyoles (Girona).
Sense programar i aconsellats per l´amo de l´allotjament, vam arribar al poble de Porqueres, on es troba l´anomenat Parc Eròtic.
Ningú dels companys sabia ben bé de qué es tractava, haviem sentit que eren figures eròtiques peró no coneixiem res més.
La visita per par meva i de la colla no tenia cap altra inteció que passar una bona estona en companyia dels amics, per tot aixó no vaig pendre nota de tot el que vaig contemplar, i per tant, escric l árticle a partir del record i de les grates impressions que aquet recinte em va produir.

PORTA D´ENTRADA
Quan arribes al Bosc de Can Ginebresa et trobes amb una tanca al recinte amb una porta giratòria que et dóna                 l´accés intruduint trecentes pessetes. Estabem intentan arreplegar les monedes de tot el grup, quan es va acostar un senyor, pipa a la boca i pinta de pagés, dient-nos que si no teniem les monedes li paguessim a ell en paper i ens acompanyaria a tot l´intinerari.

Es va presentar al grup com XICU CABANYES, creador del parc, amo, escultor, obrer, jardiner, i guia, que explica cada una de les seves obres a l´interior del parc.Per a situar-nos ens explica les dificultats d´acollida que té la seva obra (figures eròtiques) en un país de mentalitat estreta com ès Espanya i seguidament  ens sugereis que a l´interior  ens  situem  en  una  República  d´Esquerres, cosa que em fa preguntar-li per qué no arribem a L´Anarquia, amb la resposta curta i contundent  de que  ¡¡L´Anarquia és L´Estat Pur!!:

Vam entrar al bosc i mentrestant ell anava explicant: ¡¡El bosc es manté natural, simplement es neteja una mica i totes les escultures estan diseminades ens diferents indrets!!....

MEUCA DESCONEGUDA
Mentre caminavem les figures anaven sorgint amb tot el seu esplendor: Davant nostre un monolit amb llavis de dona, "escultura homenatge a la Meuca desconeguda", (si la tropa, caps i generals tenen es seus monuments, per qué les meuques no en tenen arreu del mòn, quan sempre els acompanyaven i per tan els ajudaven): Dona parint un arbre, (meravellòs): El Génesis o principi de la vida, (el Sol sortin de la vulva femenina): La infertilitat, (menbre viril amb un nus): La fertilitat, (dona prenyada): Dona parint un fill, (el compte enradera "genial"): El desatre de Chernovil, (ancara no està acabat): Escultures socials de formigó en curves i rectes, (les curves "esquerres" predominen en esplendor a les rectes "dretes" que dominen a les curves): Escultura amb la base curva i aplanada que s´enlaira per sobre en una fina columna per tornar a caure damunt la base dominant, (la base, la masa d´explotats del món que crea dels seus propis fills els botxins que els dominaran, policia, exércit, politics, jutges, explotadors i clero): Monument a la Llibertat, (monolit amb cadenes trencades): Mural en relleu ple de culs de totes les mides, (en resposta als murals plens de papellones, escarbats, etc.).
Després d´explicar-nos pas per pas totes les creacions del parc ens comenta que té algunes de les seves obres en alguns païssos europeus i també a la mateixa Barcelona, i a continuació ens porta al taller on treballa per ensenya-nos totes les obres acabades i en proyecte: Talles de fusta, formigó, ferro i relleus de cartró, (formidables).


XICU CABANYES
Amb aixó dona per finalitzada la visita, cridant la seva atenció la botzina  d´un autocar amb un altre grup de visitants.

Vaig sortir del recinte amb la ment trasportada a un altre mòn, on un artista fabulòs, intel-ligent, cult, visionari, lliure i creador, amb una obra tan important fos fins aquell moment un desconegut per mi i el meus amics.


En hora bona  XICU CABANYES.                                                                                                                     
M. Valero.
Text del article publicat a la revista nº. 25-Gramenet del   Besós 
De l´Ateneu Llibertari,        Primavera- Estiu de 1999.

EL COMTE ENRADERA
LA FERTILITAT
MURAL DE CULS
DONA PARINT UN ARBRE
LLIBERTAT
LA INFERTILITAT
CURVES I RECTES
EL GENESIS
DIFERENTS ESCULTURES EROTIQUES
ESCULTURA SOCIAL LA DOMINACIO DEL HOME PER EL HOME

1 comentario:

  1. Jo recomano la visita a aquest espai, on, si t'agrada l'art, podràs gaudir del mateix en un recorregut on cadascuna de les estàtues t'explica pas a pas l'anar i venir de la pròpia vida de les persones, no ha de mirar-se com una simple exposició d'art sexual si no fixar-nos en cada talla, en els moviments de l'artista en la configuració i expressió de cadascuna d'elles i sobretot la llibertat que sents passejant per un bosc on ningú s'amaga sense avergonyir-se per la magnitud de l'exposició.

    ResponderEliminar